8 Tips voor webshop copywriting

Wie een webshop heeft spendeert best aandacht aan de copywriting. Want sterke teksten zullen niet alleen je verkoop een boost geven, maar ook je positie in de zoekresultaten. 

Lees snel verder en ontdek 8 webshop copywriting tips met een SEO-toets. 

Vermijd lege categorie- en productomschrijvingen

Bij webshop copywriting zijn de categorieteksten en productomschrijvingen de belangrijkste stukken content. 

Spijtig genoeg zijn die op veel webshops leeg. 

Voor bezoekers is dat meestal geen probleem, omdat ze op basis van de productfoto’s afleiden waarover het gaat. Maar zoekmachines hebben het moeilijk om foto’s te interpreteren. 

Daarom is het een goed idee om beschrijvingen toe te voegen. Plaats bijvoorbeeld een korte introductie bovenaan de productcategorie. En voeg aan de productpagina een kort stukje tekst toe dat meer vertelt over de technische eigenschappen of toepassingen.

Kopieer geen teksten van leveranciers of concurrenten

Webshop copywriting is een arbeidsintensieve bezigheid. Daarom nemen heel wat online winkels een shortcut; ze kopiëren teksten van leveranciers of concurrenten.

Dat is geen goed idee.

Google houdt van unieke content. Want tienmaal dezelfde teksten in de zoekresultaten is geen meerwaarde. Je doet er dus goed aan om unieke copy te voorzien. Is dat teveel werk? Start dan met de meest populaire categorieën en producten.

Speel in op alle fasen van het beslissingproces

Doorgaans hebben consumenten meerdere zoekopdrachten nodig om tot een aankoop over te gaan. Men start bijvoorbeeld met het keyword ‘beste zetel’, wat nadien wordt verfijnd tot ‘lederen zetel’ en tenslotte tot ‘lederen zetel Henders & Hazel’. 

De consument zoekt dus op verschillende niveau’s:

Met het oog op zoekmachine optimalisatie heb je voor al deze zoekopdrachten een landingspagina nodig met de juiste copy. 

Hoe dit praktisch in zijn werk gaat? Simpel. In eerste instantie zorg je voor een relevante onderverdeling van je producten (per categorie, subcategorie en merk). Dit kan je verder aanvullen met informatieve artikels die de consument helpen kiezen. 

Let op de intentie van de bezoeker

Niet elke bezoeker heeft dezelfde intentie. Sommige mensen willen zo snel mogelijk tot een aankoop overgaan, andere willen eerst enkele vragen beantwoorden.

Zorg dat deze intentie terugkomt in de copywriting.

Op pagina’s die gericht zijn op productaankopen, vermeld je termen als ‘kopen’, ‘bestellen’, ‘online shoppen’, enz. Bij informatieve pagina’s speel je in op vragen als ‘wat’, ‘hoe’, ‘waarom’…

Gebruik keywords op de juiste plaatsen

Bij SEO-copywriting is het gebruik van keywords erg belangrijk. Bij webshop copywriting ook. 

Om hoog te scoren in Google met je webwinkel, plaats je het keyword van de pagina op de volgende plaatsen:

Je mag gerust synoniemen gebruiken. Schrijf je bijvoorbeeld een tekst rond ‘elektrische grasmachines’, dan mag je ook afwisselen met ‘elektrische grasmaaiers’ of ‘grasmachines op elektriciteit’. 

Zorg voor call to actions

Webshop copywriting moet verkopen. Implementeer dus de juiste call-to-actions. Bijvoorbeeld een knop met de tekst ‘bestel nu’ of de tekstlink ‘schrijf je in en ontvang €15 korting’. 

Tip: soms is het nuttig om een A/B test uit te voeren voor je CTA.

Schrijf scanbaar

Webshop bezoekers hebben vaak weinig tijd. In een oogwenk scannen ze de pagina om de juiste info te vinden. Help hen hierbij door je teksten scanbaar te maken:

Plaats interne links

Een voordeel van schrijven voor het web is dat je links kan toevoegen. Deze links zijn nuttig voor bezoekers en helpen zoekmachines bij het begrijpen van je sitestructuur

Let er wel op dat je een omschrijvende anchor text gebruikt. Link dus niet met de woorden ‘deze pagina’ of ‘klik hier’, maar vertel meer over de achterliggende pagina, bijvoorbeeld ‘warmtepomp prijzen’. 

Neem contact op

Copywriter voor je webshop nodig?

Ik schrijf met plezier teksten voor jouw webshop die in de smaak vallen bij bezoekers en zoekmachines. Contacteer mij om je plannen te bespreken.