Lokaal gevonden worden via Google Mijn Bedrijf

Niet elk onderneming heeft internationale ambities. Sommige zaakvoerder willen vooral lokaal gevonden worden in Google. Denk maar aan plaatselijke slagers, elektriciens en schoenenwinkels. SEO kan daarbij helpen. Maar ook Google Mijn Bedrijf is een goede manier om jouw lokale vindbaarheid te vergroten.

Wat is Google Mijn Bedrijf?

Via Google Mijn Bedrijf (of ‘Google My Business’ in het Engels) beheer je de vermelding die verschijnt wanneer mensen op Google zoeken naar jouw bedrijf of vergelijkbare bedrijven.

Mijn vermelding ziet er als volgt uit:

beter lokaal gevonden worden via google my business

Zoals je ziet, bevat dit kaartje verschillende soorten informatie:

 • Foto’s
 • De locatie in Google Maps
 • Reviews en een bijhorende score
 • Een bedrijfscategorie
 • Het adres
 • De openingsuren
 • Het telefoonnummer
 • De website

Google Mijn Bedrijf laat je toe om bovenstaande informatie snel en eenvoudig aan te passen. Dat is erg handig wanneer je openingsuren wijzigen of de onderneming verhuist.

Beter lokaal gevonden worden?

Je vraagt jezelf misschien af: hoe zorgt Google My Business ervoor dat ik beter lokaal gevonden word?

Simpel: Google kent je adres en het type onderneming.

Gero Wonen zit bijvoorbeeld in de categorie ‘meubelzaak’ en heeft als adres Aarschotsesteenweg 151 2500 Lier. Wanneer iemand in Google zoekt op ‘meubelzaak Lier’, verschijnt er bovenaan een kaartje met lokale ondernemingen die tot die categorie behoren.

lokale zoekresultaten met kaartje en google mijn bedrijf info

Google Mijn Bedrijf is dus perfect voor mensen die een bepaald type winkel zoeken, maar nog geen specifieke onderneming in gedachten hebben.

Vergeet de verificatie niet

Wanneer je een Google Mijn Bedrijf vermelding aanmaakt om beter lokaal gevonden te worden, moet je in de laatste stap een verificatie doen. Zo is men zeker dat jij wel degelijk de zaakvoerder bent van het bedrijf.

De verificatie gebeurt aan de hand van een postkaart. Na enkele dagen krijg je een kaartje in de bus met een cijfercode die je ter verificatie moet invullen in je account. In sommige gevallen is het ook mogelijk om je te laten opbellen of een sms te ontvangen.

Je Mijn Bedrijf account verifiëren is zeker een goed idee. Enerzijds omdat je sneller aanpassingen kan doorvoeren. Maar daarnaast kan je ook een tweede, derde, vierde… categorie toevoegen als geverifieerd bedrijf. Zo ben je nog ‘breder’ lokaal vindbaar.

Andere Google Mijn Bedrijf functies

Google Mijn Bedrijf is in de eerste plaats handig om je bedrijfsinformatie te beheren en beter lokaal gevonden te worden. Maar er zijn nog enkele andere interessante functies:

Posts

Eind 2017 introduceerde men de mogelijkheid om berichten te publiceren. Die verschijnen onderaan je vermelding. Google My Business Posts zijn handig om bepaalde aanbiedingen en kortingen in de kijker te zetten.

Insights

De insights tonen meer informatie over de manier waarop bezoekers je vermelding gebruiken. Je krijgt statistieken omtrent het aantal weergaven, het aantal klikken op je telefoonnummer, enz.

Reviews

Elke vermelding heeft een rating die gaat van 1 tot 5 sterren. Die is gebaseerd op reviews van klanten. Via Google Mijn Bedrijf kan je alle reacties beheren en indien nodig beantwoorden. Waarschijnlijk heeft het aantal reviews ook een invloed op de positie van jouw bedrijf in de lokale zoekresultaten.

Foto’s

Foto’s zijn een leuke manier om je bedrijf aan de wereld te tonen. Post bijvoorbeeld foto’s van de buitenkant, het interieur, je logo…

Website

Heb je nog geen website? Goed nieuws: met behulp van Google My Business maak je snel een eenvoudige website. Kies een thema, vul de juiste informatie, voeg enkele foto’s toe en je bent klaar om online te gaan. Zo simpel is het!

Genoeg redenen om een account te maken

Conclusie: een Google Mijn Bedrijf account registeren is zeker een goed idee. Het biedt tal van voordelen:

 • Je wordt beter lokaal gevonden
 • Je kan snel informatie aanpassen (telefoon, openingsuren,…)
 • Je kan bepaalde acties in de kijker zetten via posts
 • Je hebt zelfs de mogelijkheid om een mini-website te bouwen

Wil je nog een stapje verder gaan? Dan is Adwords een oplossing. Via Adwords kan je efficiënt lokaal adverteren in de zoekresultaten. Neem contact op voor meer informatie.