404 Errors en hun invloed op SEO

404 error seo zoekmachine optimalisatie

Iedereen heeft al wel eens een 404 fout of ‘not found error’ gezien tijdens een bezoek aan een website. Als webmaster wil je deze fouten vermijden. Ze kunnen namelijk een negatief effect hebben op je positie in de zoekresultaten.

Wat is een 404 error?

Een 404 error wordt getoond wanneer je een URL probeert te bereiken die niet bestaat. De webserver kan het bestand dus niet vinden.

Stel dat je een pagina publiceerde op het adres website.be/warmtepompen en na enkele weken de URL verandert naar website.be/producten/warmtepompen. Indien iemand na deze wijziging het oude adres intypt (website.be/warmtepompen), krijgt die een 404 error te zien.

Welke invloed hebben 404 fouten op SEO?

Een 404 error is in de eerste plaats vervelend voor bezoekers. Ze willen namelijk een bepaalde pagina bezoeken, maar vinden die niet. Ze komen dus op een dood punt. Daarom is het ontwerp van een goede 404 pagina zo belangrijk. 

Daarnaast hebben ze een invloed op de SEO van een website. 

Het probleem zit vooral bij pagina’s die een groot aantal backlinks ontvangen en dus ook veel SEO-waarde hebben opgebouwd. Wanneer die URL wordt aangepast en er een 404 error ontstaat, valt deze SEO-waarde weg. 

Dit is ook de reden waarom de opmaak van een redirectplan zo belangrijk is bij een redesign van een website, omdat bij een redesign vaak de URL-structuur verandert. 

404 fouten oplossen

Gelukkig is er een manier om deze ‘not found’ errors op te lossen, namelijk door een redirect in te stellen. Bezoekers en zoekmachines worden dan automatisch van de oude naar de nieuwe versie van de URL doorgestuurd. 

Met het oog op SEO willen we een 301 permanent redirect gebruiken. Die zal ook de SEO-waarde van de backlinks doorsturen naar de nieuwe URL.

Tip: de meeste CMS platformen hebben hiervoor een plugin, zoals deze redirect plugin voor WordPress.

Aangetaste URLs vinden

404 Errors oplossen is een ding, maar je moet ze natuurlijk eerst vinden. Dat kan op verschillende manieren:

hulp nodig?

Vraag advies op maat

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog steeds vragen over 404 fouten en SEO? Neem contact op en maak een afspraak.