Long-tail zoekwoorden vinden in 3 simpele stappen

hoe longtail zoekwoorden vinden

Tijdens een keyword research kom je verschillende zoekwoorden tegen. Sommige termen hebben een hoog volume, andere worden slechts enkele keren per maand gebruikt. Bij deze laatste gaat het meestal om long-tail keywords. Ondanks hun hoge volume, zijn ze toch interessant om mee te nemen in jouw SEO-plan.

Wat zijn long-tail zoekwoorden?

Long-tail keywords zijn zoekwoorden die uit meerdere termen bestaan. Ze worden minder vaak gezocht dan korte zoekwoorden, maar hebben vaak minder concurrentie en een hogere kans op een conversie.

long-tail zoekwoorden grafiek voorbeeld

Wanneer we alle zoekwoorden uit ons keyword research in een grafiek zouden gieten, zou die eruitzien als het voorbeeld hierboven.

Aan de linkerkant hebben we korte zoektermen, zoals ‘salon’. Heel veel mensen zoeken hierop. Dat maakt de markt competitief, omdat verschillende winkels salons verkopen. De kans op een verkoop is meestal vrij klein. Omdat deze consumenten hun zoektocht net gestart hebben.

Aan de rechterkant zien we zoektermen met meerdere woorden. Deze consument is bijvoorbeeld op zoek naar een lederen salon met relax – een product met specifieke eigenschappen. Het zoekvolume en de concurrentiegraad ligt lager, terwijl de kans op een conversie stijgt.

Waarom noemen we dit long-tail keywords? Simpel, omdat ongeveer 80% van onze keywords uit meerdere termen bestaat. Bovenstaande grafiek krijgt dus een lange ‘staart’. Vandaar de naam long-tail zoekwoorden.

Long-tail zoekwoorden vinden

Er zijn verschillende methoden om long-tail zoekwoorden te vinden. Hier zijn alvast 3 technieken die je kan proberen:

1) Google Ads Keyword Planner

Gebruik de Google Ads Keyword Planner om relevante zoektermen te vinden, en exporteer alles naar Excel. In Excel kunnen we namelijk het aantal woorden in een cell tellen met behulp van onderstaande formule:

=LENGTE(A2)-LENGTE(SUBSTITUEREN(A2;" ";""))+1

Deze formule telt simpelweg het aantal spaties in een cell om het aantal woorden te bepalen. Nadien kan je deze kolom sorteren van hoog naar laag om de langste zoektermen bovenaan te tonen.

aantal woorden in cell tellen in excel

2) Google Autocomplete

Nog een manier om long-tail zoekwoorden te vinden is door een kijkje te nemen op Google. Vul een zoekterm in maar DRUK NIET OP ENTER!

Google Autocomplete vult jouw zoekopdracht aan met relevante termen. 

google autocomplete zoekwoorden

Wil je nog een stapje verder gaan? Ga dan het alfabet af. Zet een spatie achter je zoekwoorden en type de letter ‘a’. Je krijgt opnieuw een reeks suggesties. Probeer het ook eens met de letter ‘b’, ‘c’, enzovoort. 

google zoekbalk

3) Answer The Public

De laatste manier om long-tail zoekwoorden te identificeren is met answerthepublic.com. Deze site verzamelt de meest gestelde vragen over een bepaald keyword. Je krijgt dus combinaties met termen als ‘hoe’, ‘waar’, ‘wanneer’, etc. Daarnaast krijg je nog een overzichtelijke lijst van de alfabetische combinaties (zoals we in de 2e stap al deden). 

Hoe speel je in op deze zoektermen?

Een blog is de ideale manier om in te spelen op long-tail zoekwoorden. Want door te schrijven over een  bepaald onderwerp, voeg je automatisch long-tail keywords toe.

Denk goed na over je product- en dienstenpagina’s. Soms is het nuttig om een extra onderverdeling te maken. Bijvoorbeeld de categorie ‘salons’ nog eens opsplitsen in ‘stoffen salons’ en ‘lederen salons’. Een korte omschrijving bij individuele producten helpt ook.

Vraag hulp

Keyword research of copywriter nodig?

Een beetje hulp nodig met het vinden van long-tail zoekwoorden? Ik sta voor jou klaar. Zelfs voor de bijhorende copywriting kan je bij mij terecht. Neem contact op voor meer informatie.