Gratis stockfoto’s voor jouw ontwerpen

Doorgaans bestaat een webpagina uit twee onderdelen: tekst en afbeeldingen. Voor de teksten kan je beroep doen op een copywriter, voor de afbeeldingen moet je een fotograaf inschakelen. Of toch niet?

Waarom stockfoto's gebruiken?

Stockfoto’s zijn foto’s van mensen, objecten, planten, dieren en meer die tegen een kleine vergoeding te koop zijn.

Dat is doorgaans goedkoper dan het inhuren van een professionele fotograaf. Vooral wanneer je kiest voor gratis stockfoto’s.

Verschillende fotografen delen hun werk gratis en voor niets met de wereld. Daar kan je als ontwerper handig gebruik van maken.

De beste websites voor gratis stockfoto's

Ben je op zoek naar gratis rechtenvrije afbeeldingen voor jouw website, brochure of banners? Probeer dan zeker een van onderstaande websites. In totaal vind je hier meer dan een miljoen gratis afbeeldingen.

Mijn favoriete stockfoto sites:

Nog een woordje over creative commons

Een groot deel van deze afbeeldingen zijn bruikbaar onder Creative Commons CC0, een zogenaamde “no rights reserved” licentie. Dat wil zeggen dat iedereen vrij is om deze foto’s te gebruiken en te bewerken, ook voor commerciële doeleinden.

Sommige gratis stockfoto’s hebben een andere licentie. De fotograaf vraagt bijvoorbeeld om zijn naam te vermelden wanneer je zijn werk gebruikt. Vergeet dus zeker de kleine lettertjes niet.