Google Search Console instellen (handleiding)

hoe moet je google search console instellen

Google Analytics kent iedereen. Maar er is nog een handige tool van Google die nuttig is voor SEO: Search Console. Hier lees je hoe je een account aanmaakt en instelt. 

Wat is Google Search Console?

Google Search Console ken je misschien onder de naam ‘Webmaster Tools’. Het is een tool om de prestaties van je website in Google te controleren. Je vindt er zoektermrapporten, foutmeldingen en nog veel meer.

Google Search Console is onmisbaar voor wie bezig is met zoekmachine optimalisatie. Het toont allerlei nuttige informatie, zoals:

Google Search Console opzetten

1. Registreren

Surf naar search.google.com en klik op de blauwe knop om een Search Console profiel aan te maken. Log in met een Google Account of maak een nieuwe account aan.

search console opzetten

2. Domein toevoegen

In de volgende stap selecteer je de proporty type. Er zijn twee mogelijkheden: een domain of een URL prefix

Ik raad aan om voor een domain te kiezen. Je Google Search Console account geldt dan voor alle subdomeinen en protocollen (http & https). Om dit op te zetten moet je wel enkele DNS gegevens toevoegen.

Heb je geen nood aan een domein verificatie? Dan kan je een URL prefix toevoegen. Die is enkel geldig voor de URL in kwestie. Wanneer je bijvoorbeeld https://www.website.be toevoegt, zie je geen data voor http://www.website.be of blog.website.be. 

De verificatie voor een URL prefix kan op verschillende manieren:

  • via een HTML bestand dat je op de server oplaadt
  • via een HTML tag
  • via Google Analytics of Tag Manager
  • via een TXT record in je DNS configuratie

Goed om te weten: de verificatie via DNS kan enkele uren duren. De overige methoden werken vrijwel meteen.

search console aanmaken

En zo is je Google Search Console account aangemaakt. Je zal nog geen statistieken te zien krijgen, omdat de datacollectie pas begint vanaf de registratie. Het is dus nog even wachten voordat alle pagina’s gevuld zijn. 

Tip: wat je al wel kan doen is je XML-sitemap toevoegen. Ga hiervoor naar Sitemaps en vul de URL in. 

Search Console verbinden met Analytics

Het is een goed idee om Google Search Console te verbinden met je Analytics account. Op deze manier worden de rapporten onder Acquisition > Search Console ingevuld. 

Deze verbinding is snel gemaakt. Ga in Search Console in de linker zijbalk naar Settings en klik onder Property Settings op Associations. Daar kan je een link maken met Google Analytics. Let er wel op dat je Edit rechten moet hebben in Analytics.

search console google analytics link

Je kan ook in de omgekeerde richting werken en vanuit Google Analytics starten. Klik links onderaan op het tandwiel (Admin) en klik in de middelste kolom onder Product Links op All Products. Daar vind je een knop om met Search Console verbinding te maken. 

analytics verbinden met search console
hulp nodig?

Vragen over het instellen van Search Console?

Ik help je graag verder. Contacteer mij via e-mail of het contactformulier voor meer informatie.