Keyword kannibalisme identificeren en voorkomen

Sommige sites zijn iets te enthousiast met hun content creatie. Dat resulteert in keyword kannibalisme, wat allerlei SEO-problemen met zich meebrengt. Maar dit soort kannibalisatie kan ook door technische fouten ontstaan.

Wat is keyword kannibalisme?

Bij keyword kannibalisatie zijn er twee of meerdere pagina’s die gericht zijn op hetzelfde topic of keyword. Ze concurreren dus samen voor zichtbaarheid in de zoekresultaten. 

Waarom is dit een probleem?

Keyword kannibalisme is een probleem omwille van drie redenen:

1) Ongewenste pagina’s ranken hoger dan geoptimaliseerde pagina’s

Wanneer je meerdere pagina’s hebt die inspelen op dezelfde zoektermen, is het perfect mogelijk dat de verkeerde pagina hoog scoort. En met ‘verkeerde’ pagina bedoel ik eentje die een laag conversiepercentage heeft.

Stel dat je een verkoper van grasmachines bent. Om bezoekers optimaal te bedienen, maakte je een landingspagina voor alle elektrische grasmaaiers. Hier toon je niet alleen producten, maar geef je ook aankoopadvies, tips omtrent het onderhoud, enz. Omdat er veel aandacht werd gespendeerd aan de inhoud, heeft deze pagina een hoog conversiepercentage.

Maar daarnaast is er nog een tagpagina geïndexeerd. Die lijst simpelweg alle producten met de tag ‘elektrische grasmaaier’ op, zonder extra info. Die heeft een lager conversiepercentage.

Als webshop uitbater wil je natuurlijk dat de geoptimaliseerde landingspagina hoog scoort. Maar door keyword kannibalisatie is het perfect mogelijk dat de andere pagina veel bezoekers aantrekt. Hierdoor loop je omzet mis.

2) Inkomende links worden verdeeld

Iedereen die met zoekmachine optimalisatie bezig is, weet dat links nog steeds een belangrijke rol spelen.

Bij keyword kannibalisme zijn er twee of meerdere URL’s die links ontvangen. Zou het niet beter zijn moesten die geconsolideerd worden op één pagina? 

Stel dat onze landingspagina 25 inkomende links heeft, en de tagpagina 10. Dan presteren beide slechter dan één pagina met 35 backlinks.

3) Verspilling van je crawlbudget

Google limiteert het aantal pagina’s dat het dagelijks crawlt. Bij websites met veel duplicate content (en dus ook keyword kannibalisatie) worden honderden of zelfs duizenden URL’s onnodig bezocht. Belangrijke pagina’s krijgen dan minder aandacht.

Is keyword kannibalisatie altijd slecht?

Nee hoor. Soms hoef je keyword kannibalisme niet op te lossen. Wanneer je bijvoorbeeld op plaats 1 en 2 scoort voor hetzelfde keyword. Beide pagina’s zitten above the fold, waardoor het dom zou zijn om één pagina uit de zoekresultaten te halen.

Wat is de oorzaak?

Keyword kannibalisme ontstaat meestal onbewust. Maar het effect blijft hetzelfde. Doorgaans zijn er twee oorzaken:

  1. Slechte content strategie, waarbij er geen rekening wordt gehouden met SEO keywords.
  2. Technische fouten die voor duplicate content zorgen (zoals URL-parameters, geïndexeerde tags, enz.)

Keyword kannibalisme identificeren

Benieuwd of jouw website last heeft van dit probleem? Gebruik dan de site: zoekoperator in Google. Bijvoorbeeld: ‘site:webshop.be herensneakers‘. Indien je zoekterm uit meerdere woorden bestaat, zet je er aanhalingstekens rond.

Met deze zoekopdracht krijg je alle pagina’s van een specifieke website of het gekozen keyword. 

Zie je meerdere URL’s? Dan heb je mogelijks last van keyword kannibalisatie.

Natuurlijk moet je even logisch nadenken over de inhoud van die pagina’s. Want soms is die wel nuttig. Bijvoorbeeld wanneer je zocht op ‘warmtepompen’ en resultaten krijgt met producten, de voor- en nadelen, premies, enz. Deze individuele pagina’s hebben wel degelijk een meerwaarde en moet je dus niet zien als keyword kannibalisme. Wanneer je twee URL’s over premies hebt, is dat natuurlijk een ander verhaal.

Tip: ook via tools als de Screaming Frog SEO spider vind je makkelijk duplicate keywords in titels en URL’s.

keyword kannibalisme

Zoekwoorden kannibalisatie oplossen

Keyword kannibalisme oplossen en voorkomen doe je door:

  1. Een content strategie uit te tekenen, waarbij je aandacht spendeert aan de juiste zoekwoorden/topics.
  2. Copywriters op de juiste manier briefen, om te vermijden dat men over dezelfde onderwerpen schrijft.
  3. Content samen te voegen, zodat je één URL hebt die het topic grondig behandelt. Zorg dan wel voor redirects vanuit de oude URL’s.
  4. Canonical tags te implementeren op URL’s die nuttig zijn voor bezoekers maar geen voorkeur hebben in de zoekresultaten.

Dit gastartikel is geschreven door Romano Groenewoud, werkzaam als SEO specialist onder de alias ‘SEO Geek’.

Vraag advies

Een beetje hulp nodig?

Ik help jou graag met de oplossing van dit probleem. Neem contact op via e-mail om de mogelijkheden te bespreken.